Taking too long? Close loading screen.

A mai nap…más, mint a többi

Rendhagyó megemlékezés a 141 évvel ezelőtti szegedi nagy árvízről

A mai nap március 12-e.

Egy olyan nap, amely nem könnyű…hiszen tegnap a rendszerváltás óta nem látott szigorításokat vezetett be a magyar kormány és a világ számos kormánya a korona-vírus terjedésének megelőzése érdekében. Rengeteg intézmény bezárt, minden nagyobb rendezvényt töröltek, az emberek nem utazhatnak és ezzel a rettegés és a pánik itthon is a legmagasabb szinteket érte el. Tehetetlenség és kétségbeesés lett úrrá az embereken. Senki nem tudja, hogy mi lesz, mi vár ránk, hogyan fogjuk az elkövetkezendő időket átvészelni.

141 évvel ezelőtt ezen a napon…a szegediek egész éjszaka küzdöttek a hatalmas árvízzel, ami berobbant Rókus felől hajnali 2-kor. „A hajnal nem találta többé Szegedet, csak a romjait” – írta ezt Mikszáth Kálmán. Egyetlen éjszaka alatt közel 60 ezer ember vált hajléktalanná, úgy, hogy Szeged akkori lakossága nagyjából 75 ezer volt. Minden elúszott, minden elveszett. Azt hiszem ez az igazi tragédia, nem az, ami most történik velünk.

És mégis, ebből a lehetetlen és kilátástalan helyzetből is fel tudott állni a város, és nemhogy túlélte a katasztrófát, hanem hamvaiból feltámadva, főnix-madárként újjászületett Szeged. Sőt, elmondható, hogy valószínűleg sosem lett volna ilyen gyönyörű város belőle, ha nem éri ez az óriási csapás. Ez egy lehetőséget adott, hogy új életet kezdjenek az emberek és valami újat kezdjenek, magasabb szinten. Persze ez önmagától nem történhetett volna meg, hiszen kellett hozzá több mint 30 ország segítsége, de mégis megtörtént a csoda. Nem voltam ott, de biztos vagyok benne, hogy óriási hitre volt szüksége akkor a szegedieknek, hogy képesek legyenek tiszta lappal új életet kezdeni.

Talán itt az ideje, hogy mi 2020-ban is kezdjünk el hinni a csodákban… Abban, hogy amit az ember katasztrófaként él meg, az lehet akár valami újnak, valami jobbnak is a kezdete, akármennyire nem látjuk még most. Talán néha le kell lassulni és akár meg is kell állni ahhoz, hogy fel tudjunk gyorsulni. Talán jó, ha egy kicsit lecsöndesedünk és magunkkal foglalkozunk ahelyett, hogy mindig mindent és mindenkit magunk elé helyezünk. Talán eljött az ideje ismét annak, hogy változtassunk…és ehhez most nem vizet kaptunk a nyakunkba, hanem vírust…

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin