Taking too long? Close loading screen.

Azért a Víz az úr…

A víz az igazi megújító közeg. Még meg sem születünk, már (magzat)vízben úszkálunk kb. 9 hónapon keresztül, de életünk során is körbevesz minket ez az elem, hiszen testünk 60-70%-a víz. Nem véletlen az sem, hogy az ember vágyik a víz közelségére, a legtöbben szeretnek vízpartra menni, nyaraláskor vízközelbe utazni és fürdőzni napokon keresztül. Ez egy ismerős közeg tudat alatt mindenki számára és az embert általában megnyugtatja, feltölti a víznek a közelsége.

Szeged igazi mediterrán város, amihez hozzá tartozik a víz. Habár tengerünk nincsen, de van egy szép Tiszánk, amely harmonikus egységet képez a várossal. A helybéliek és a turisták közül is rengetegen mennek le nap mint nap a Tisza partjára sétálni, kiülnek a rakpartra beszélgetni, olvasni, napozni, hiszen jól érzik magukat itt. Ezért is szervezünk mi is olyan élménysétákat, melyek szerves része a Tiszán való hajókázás, hiszen az ilyen programok nagyon jó alkalmak a töltődésre. A Napfény Városa és a Tisza kapcsolata nagyon különleges: egyrészt az életet adta már a történelem előtti időktől fogva, a rómaiak korában a kereskedelem legfőbb útvonala volt, a halászat és a hajózás a legősibb helyi mesterségek közé tartoznak. Másrészt pedig az életet el is vette a Tisza Szegedtől, hiszen 1879-ben egy hatalmas árvízben szinte az egész város elpusztult, közel 140 ember meghalt és a város 75 ezres lakosságából nagyjából 60 ezer ember vált hajléktalanná. Ez egy óriási tragédia volt, amelyből nem volt biztos, hogy Szeged fel tud állni. Azonban nagy hazai és nemzetközi összefogással végül megépülhetett a mai modern sugárutas-körutas város.

Szegeden tehát nagyon fontos szerepe van a víznek. A Tisza mellett ez abban is érezhető, hogy rengeteg szökőkút van a belvárosban. Kis túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy minden nagyobb téren van legalább egy szép szökőkút. Így van ezzel a főtér, a Széchenyi tér is, amelynek közepén, a Városházával szemben, előkelő helyen találjuk az „Áldáshozó és a Romboló Tisza” című szökőkutat. Két allegorikus szoborcsoport mutatja be a Tisza két arcát, melyeket eredetileg nem is ide készítettek. Ugyanis a szobrokat Tihanyba szánták és a Balaton két arcát ábrázolták volna, de végül Klebesberg Kuno kultuszminiszter közbenjárásával ide kerültek 1931-ben. A mérges férfi megülve a pontyot ábrázolja a romboló vizet, míg a kecses hölgyek koszorújában ugrándozó kecsege pedig az áldáshozó oldalra reflektál. Így áll össze a két oldal egy harmonikus egyensúllyá a szökőkúton belül is, amely büszkén hirdeti a Víz igazi csodáját és nagyszerűségét.

Ha tehát azt mondjuk, hogy harmónia vagy harmonikus kapcsolat, az nem csak a jót jelenti. Sokan egy illúziót kergetnek a harmóniáról, mert azt gondolják, hogy akkor áll be az életükbe a harmónia, ha minden szép és könnyű lesz és mintha egy pillanat-stop gombot benyomnánk, minden rózsaszín és így leszünk boldogok. Pedig a harmónia valójában pont azt jelenti, hogy egyensúlyban van a jó és a rossz. Tehát ahol jó van, ott van rossz is és fordítva. A harmónia maga pedig számomra azt jelenti, hogy képes vagyok bármihez alkalmazkodni, ami éppen történik velem. Ez adja meg ugyanis az igazi szabadságot, örömöt, magabiztosságot és boldogságot, hogy tudja az ember, hogy bármi történjék is, képes lesz megoldani a helyzetet. Bármi történjék is, valahogyan úgyis boldogulni fogok – ha ezt el tudom hinni, és nem félek élni az életemet a hibákkal és nehézségekkel együtt sem, akkor vagyok igazán harmóniában önmagammal.

Sokan egész életükben azt szeretnék elérni, hogy stabilak legyenek, hogy ne változzanak a dolgok, mert amit már egyszer elértünk/megcsináltunk/megtapasztaltunk, azt már ismerjük és még ha nem is annyira jó benne lenni, mégsem ér már meglepetés. Viszont ahhoz, hogy a fejlődés beindulhasson, ahhoz állandó változásra van szükség, maga az evolúció is így működik. A természetben is minden változik és azok az állatok/növények fognak sokáig életben maradni, amelyek a legkönnyebben tudnak alkalmazkodni a környezetükben végbemenő változásokhoz.

Én mindenkit – így magamat is – arra biztatom, hogy merjünk változni, ne féljünk a változástól! Ez mindig valami ismeretlen dolgot hoz, ami gyakorta félelmetesnek tűnik, de csak így lehet az életben valójában előrébb jutni! Ehhez pedig mindenkinek ott van egy nagy segítség…a VÍZ! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin