Hogyan lehet élmény a nyaralás?

Élmény a nyaralás

3+1 tipp az emlékezetes városi programokért

Talán Te is épp azon gondolkozol, hogy világjárvány miatt a külföldi nyaralás helyett inkább belföldön töltődj fel.

Legyen szó akár hazai, akár külföldi utazásról, egy új hely felfedezése általában mindenki számára az év egyik fénypontja, sokat készülünk rá, tervezgetünk és gyakran rengeteg energiát teszünk bele, hogy minél emlékezetesebb és nagyobb élmény legyen.

Voltál már úgy, hogy teljes extázisban pörögtél az utazás előtti hetekben, alig vártad, hogy induljatok? Aztán amikor ott voltál, akkor mindent megnéztél/végigjártál, amit az útikönyv írt, de mégis, amikor hazaértél, akkor valami hiányérzeted támadt?

Persze, jó volt az út, nincs különösebb indok arra, hogy miért érzed ezt, de mégis ott van az a kis üresség; nem tudsz olyan lelkesen beszélni róla a barátoknak, nem tölt el igazán örömmel, ha visszagondolsz az ott eltöltött napokra és igazából azt sem tudod pontosan, hogy mivel is ment el az idő. 1 hét múlva a munkahelyeden az íróasztalnál ülve pedig már olyan távolinak tűnik minden jó érzés, ugyanolyan fáradt vagy, mint előtte és úgy érzed, semmit nem segített a feltöltődésben ez a kiruccanás.

Fáradtság

Én jártam már így, és ezért szeretnék megosztani most Veled 3+1 olyan tippet, ami nekem sokat segített abban, hogy igazán különlegessé és emlékezetessé varázsoljam utazásainkat, legfőképpen városnézéseinket.

Lehet, hogy ezek a javaslatok nem mindenkinek fognak segíteni, és az se biztos, hogy mindet azonnal meg tudod vagy meg kell valósítani.

Ezek a tippek nem arról szólnak, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több látványosságot zsúfolj bele a napodba és pipálj ki a bakancslistádon. Inkább azt a célt szolgálják, hogy meg tudd élni a pillanatot és kicsit fel tudj töltődni benne, mert szerintem a mennyiség helyett sokkal fontosabb a minőség!

1. Lassulj le!

Tudom, ez sokszor a legnehezebb, de megéri!

Ha megoldható, már az utazás előtt szánj egy kis időt arra, hogy bogarássz az interneten – mit érdemes megnézni, hova érdemes beülni stb. – és közben tervezd meg a napo(ka)t. Jó, ha összeáll a fejedben, hogy mire kb. mennyi időt szánsz, mi az, amit mindenképpen látni akarsz és mi az, ami, ha belefér, akkor jó, de ha nem, az sem tragédia. Ezekben a kérdésekben sokat segítenek a blogok, melyekből, ha néhányat elolvasol az adott helyről, akkor nagyon sok praktikus tanácsot, gyakorlati tapasztalatot szerezhetsz már indulás előtt. Ha erre szánsz egy kis időt, akkor kevésbé fog a helyszínen non-stop zakatolni az agyad, hogy most merre menjünk, hol parkoljunk, megéri-e oda felmászni, mennyi ideig fog tartani stb.

Ha bemész egy ismeretlen városba, akkor a kötelező látnivalók megkeresésén túl lenne egy javaslatom:

Sétálj csak úgy!

Andalogj egy kicsit és csak próbáld átvenni a város lüktetését, hangulatát!

Nem kell különösebb célja legyen és ha úgy érzed, elfáradtál, akkor ülj le egy kicsit! Nézd az embereket, ahogy körülötted jönnek-mennek, érezd az illatokat, gyönyörködj az eléd táruló tájban és csak legyél! Tudom, ez furán hangzik, de ez pont arról szól, hogy megéld a pillanat varázsát és garantálom, hogy fel fogsz figyelni olyan helyzetekre vagy részletekre, amikkel más módon nem találkoznál. Ezek az apróságok és a közben tapasztalt érzések fognak nagy valószínűséggel megmaradni benned, nem a tülekedő tömegben készült szelfik.

2. Kóstolj!

Ha elutazol valahova mindenképpen alapvetőnek tartom, hogy ismerd meg a helyi gasztronómiát! Többek között azért, mert ez is szervesen hozzátartozik a város életéhez és sokat megtudhatsz általa az itt élő nép szokásairól, jellemzőiről.

Mi magyarok messze földön híresek vagyunk a vendégszeretetünkről, és a külföldiek nagy része minket nyitott és kedves népnek tart. Ezt vajon miből szűrték le?

Régen még inkább jellemző volt ránk, hogy ha vendég érkezett a házhoz, akkor egyből jó kis hazai pálinkával és valami helyben készült finomsággal kínálták meg. Nem sajnálták a turistától a sajátjukat és nem a pénze volt a fontos. Tényleg szeretetből adták, amit tudtak adni, néha még annál is többet. Napjainkban ez már sajnos csak kevés helyen, leginkább falvakban, időseknél működik. Jó lenne, ha ez a szokás újra erősödne mindannyiunkban és ismét az önzetlen adás példamutató népe lennénk. Már csak azért is, mert adni jó és ha adsz, azt sokszorosan kapod vissza.

Nálunk például ezért is nagyon erős és jellegzetes a gasztronómia. Ha valaki a szülővárosomba, Szegedre látogat, akkor szinte az az első kérdése, hogy hol lehet jó „szögedi” halászlevet enni. Megértem, hisz ami híresen jó, azt miért is hagynánk ki?

Amikor programot szervezek egyéni vendégeknek vagy csoportoknak, akkor én is nagy hangsúlyt helyezek a kulináris élményekre kihagyhatatlannak tartom a helyi díjnyertes pálinkáink, kézműves sütijeink és/vagy fagyijaink megkóstolását de a szegedi paprikát és Pick szalámit sem kell sokáig kínálgatni. 😊

Minden népnek megvan a maga sajátos ízvilága, amely tükrözi a helyiek gondolkodását, életmódját és értékrendjét. Merd kipróbálni a helyit és ne válassz semmiképpen olyan szabványételeket, amelyeket bárhol megkaphatsz! Nem kell feltétlenül a legextrémebb tengeri herkentyűkre ráugrani egyből, de az egyszerűbb ételekből különleges módon készített fogások is nagyon emlékezetessé tehetnek egy-egy étkezést.

Bónusz tipp: a legjobb hely, ahol tényleg a helyi ízeket kóstolhatod, ráadásul nagyon olcsón és a legautentikusabban, az a piac! Szóval bármelyik városba is mész, érdemes a piacra ellátogatni, mert valódi élményt ad és sokszor a helyi embereket is itt a legkönnyebb megismerni!

3. Légy figyelmes!

Kicsit fedezd fel a várost és vedd észre, hogy hol zajlik az élet és hol vannak a kevésbé vonzó részek! Ha éttermet keresel, akkor az a javaslatom, hogy hallgass a megérzéseidre (akár szó szerint, gondolok itt a kiszivárgó finom vagy kevésbé finom illatokra), mert azok sokat tudnak segíteni!

A férjem tanított meg arra, hogy ha jó éttermet keresek, akkor érdemes figyelni, hogy hányan vannak bent ebéd/vacsora időben. A kihalt helyek utalhatnak minőségi problémára, de a főutcákon lévő túlzsúfolt éttermekkel is vigyázni kell, mert bár ott gyakran sokan vannak, de ezek szoktak lenni a legdrágább árkategóriájúak helyek is. Mi ezért általában a kettő közötti középutat keressük – ahol vannak is, hangulatosnak tűnik, de nem a legforgalmasabb részeken található. Manapság a Tripadvisor nagyon sokat tud segíteni, hisz ott helyben is rá tudsz keresni az interneten, hogy a közeledben milyen vendéglátó egységek vannak és azokat mások hogyan értékelték.

A figyelem fontos, hisz nem véletlenül mondják, hogy az ördög a részletekben rejlik! Ha nem csak azon az útvonalon közlekedsz, ahol a legnagyobb tömeg, és le mersz térni a legforgalmasabb utcákról, akkor igazi gyöngyszemeket találhatsz. Ha meg akarod ismerni a város igazi hangulatát, akkor ki kell lépned a vonzó turistalátványosságok hálójából és a biztonságos, de kevésbé frekventált részekre is érdemes bepillantanod!

Ne csak szemmagasságban nézelődj, emeld fel a fejed és nézd meg az épületek felső részeit, a motívumait, a különleges megoldásokat, mert ott egy új világ tárul majd eléd! Ha pedig a lábad alá is nézel, akkor szintén találhatsz különleges szépségeket. Például több ismerősöm is rendszeresen a városok csatornafedőiben szokott gyönyörködni (ha sok városba mennek, akkor ezek a fotók segítenek is az utólagos képválogatáskor, hogy épp melyik helyen készültek a képek) mert szebbnél szebb megoldásokkal szokták díszíteni a város eme kevésbé idilli részeit.

+1 Keress helyi programokat!

Ha tervezgetsz utazást, akkor érdemes megnézni, hogy mikor van valami nagyobb rendezvény/fesztivál, amikor még több érdekességet, de várhatóan nagyobb tömeget is találhatsz. Ha olvasgatsz előzetesen az úticélról, és találsz valami olyan programlehetőséget, amit otthon biztosan nem tudsz kipróbálni, akkor ne gondolkozz, próbáld ki!

Légy bátor és lépj ki a komfortzónádból, még ha ez sokszor félelmetesnek is hangzik, mert az igazi élmények ott várnak, ahol a félelmeidet legyőzve valami igazán új dolgot teszel!

Viszont sokszor fennáll az a helyzet, hogy az embernek se ideje, se kedve előre átbogarászni a neten, hogy mit érdemes csinálni, hova érdemes menni. Ha még meg is teszi, akkor is belefuthat egymásnak ellentmondó információkba, hibás adatokba (nyitva tartás, parkolási lehetőség, árak).

Szóval én javaslom, hogy ha elutazol egy városba, legyen az belföldön vagy külföldön, és bizonytalan vagy, hogy mit és hol érdemes csinálni, akkor keress fel egy helyi utazási irodát vagy helyi vezetőt. Belföldön a legjobb kiindulási alap egy helyi Tourinform Iroda, ahol nagyon sok programlehetőségről, aktuális rendezvényről tudnak naprakész tájékoztatást adni.

Külföldön általában vannak olyan utazási irodák, akik fél vagy egynapos kirándulásokat szerveznek helyi vezetővel. Egy helyi idegenvezető nagyon sok plusz információt tud adni, olyat is, amivel az útikönyvekben, kiadványokban sohasem találkoznál. Az érdekes történetek, rejtett különlegességek ékkövei lehetnek egy igazán interaktív városi sétának. Ha mindehhez még valamilyen izgalmas programot is kínálnak, akkor pláne érdemes kipróbálni. Ezzel leveszed a terhet magadról és önfeledten élvezheted az élményekkel teli napot, melynek végére valóban közelebb tudsz kerülni a város igazi hangulatához és átlépve a komfortzónádon magadat is új oldaladról ismerheted meg.

Szegeden az Élményséta programjainak is ez a célja: bemutatni a várost egy különleges perspektívából, sok érdekességgel és rejtett szépséggel közel hozni annak mediterrán hangulatát és maradandó élményeket szerezni. Ha kipróbálnád például, milyen hajót vezetni a Tiszán vagy milyen Szeged legjobb halászcsárdájánál kikötni és a víz mellett egy valódi ízélményt átélni, akkor keress minket a https://elmenyseta.hu/program/ oldalon vagy akár Facebookon!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel: