Taking too long? Close loading screen.

Szeged 5+1 különleges padja

Szegedet azért szeretem annyira, mert számtalan arcából mindig valami újat mutat meg. Sokan csak egyszerűen a Napfény Városaként az igazi mediterrán életérzést látják és ebbe szeretnek bele, mások a pörgős egyetemi várost keresik, ahol mindig történik valami. Vannak, akik a finom ízeket kutatják és a helyi gasztronómia ínyencségeit szeretik meg Szegedben, van, aki sportolni jön ide, ha csak a közelgő kajak-kenu világbajnokságra gondolunk, amelynek idén a Tisza-parti város ad otthont. Én az összes arcát szeretem a szülővárosomnak és néha jól esik egy pillanatra megállni és megcsodálni azokat a szépségeket, érezni azt a hangulatot, amely olyan sokakat rabul ejt itt Szegeden.

A gyönyörködéshez pedig felfedeztem néhány helyszínt, ahol az ember le tud ülni egy picit és merengve ismerheti meg Szeged megannyi arcának egyikét-másikát.

1. Dóm tér

Igaz, hogy a nyári időszakban a Dóm tér igencsak zsúfolt, hiszen a Szeged Szabadtéri Játékok hatalmas 4000 fős nézőtere és színpada jelentősen elfoglalja azt, de augusztus végétől június elejéig van rá lehetőség, hogy az ember szembenézve Szeged szimbólumával, igazán átadja magát ennek a lenyűgöző monumentális épületnek. Az 1930-ban elkészült neoromán stílusú bazilika a Nagyboldogasszonynak lett felszentelve, ezért is került a homlokzat közepére 3 méter magas márványszobra, kis Jézussal a kezében. A hivatalos neve tehát a templomnak Magyarok Nagyasszonya Székesegyház.

2. Széchenyi tér

A város főtere, egyben Magyarország egyik legnagyobb és legszebb tere a Széchenyi tér. Csodálatos látványt nyújt a megannyi fával, bokrokkal, virágokkal díszített, impozáns köztéri szobrokkal teletűzdelt hatalmas terület. Elképesztően jó, hogy itt vagyunk a város szívében és egy hatalmas zöld övezetben az ember tényleg érezheti a természet közelségét, miközben gyönyörködik a körülötte lévő szépségekben. Számtalan padjai közül az én kedvencem a Vásárhelyi Pál szobra mellett lévő, melynek nem akármilyen védelmezője van: egy fölé boruló fa, mintha szülőként védelmezné gyermekét, szinte ráhajtja óvó ágát és ezzel igazán meghitt hangulatot teremt az itt üldögélő(k) számára. Szerelmes pároknak nagyon romantikus helyszín lehet.

3. Tisza part – Stefánia

A természet közelségét hol érezhetnénk jobban, mint a Tisza partján. Nem véletlen, hogy oly sokan ülnek ki a rakpartra és csodálják Szeged egykori főutcáját, és gyönyörködnek megnyugtató hullámaiban. A kb. 1,5 km-es szépen felújított part menti sétányon nekem két kedvenc padom is van. Az első a Stefánia zöldellő parkjánál nézi a vizet, amely szintén a belváros egyik legfásabb és egyben legharmonikusabb része. A pad maga is érdekes, hiszen tele van kisebb nagyobb halacskákkal. Nagyon ötletes megoldás a dekorációra, sok gyerek is előszeretettel üldögél rajta.

4. Tisza part – Klinikák

Második Tisza parti sétánynál lévő padunk egy kicsit lejjebb, már a klinikáknál található. Ez is egy nagyon különleges ülőhely, de teljesen más okból, mint az előző. A pad egy szörnyű tragédiában elhunyt két világutazónak állít emléket: 2012-ben egy etiópiai expedíció során életét vesztette két szegedi fiatalember. Fábián Tamás a Szegedi Tudományegyetem földrajz karának oktatója, Dr. Szabad Gábor pedig a csapattal utazó orvos volt. Mindkettejüket ismeretlen fegyveresek ölték meg. A hír bejárta az országos médiát akkor. A szegediek pedig nekik tisztelegnek itt: „ akik örökké veled pihennek ezen a padon.”

5. Kiskőrössy Halászcsárda

Hiába, Szeged nemcsak mediterrán hangulatával, gyönyörű palotáival, szép tereivel és a Dóm tornyaival nyűgözi le az embert, hiszen a gasztronómiája sem utolsó! Egy jó „szögedi” halászlé kóstolás kihagyhatatlan program az ide látogatóknak, de még a szegediek is visszajáró vendégek a helyi halászcsárdákban. Hajós élménysétáink során mi mindig a Kiskőrössy Halászcsárdánál kötünk ki és ott koronázzuk meg napunkat egy finom hallével, gyönyörködve a tiszai panorámában. Itt található egy nem akármilyen pad. Nem is olyan egyszerű észrevenni, de a felirat igen árulkodó rajta: „ Nagy Tömörkény padja díszíti e termet. Ezen a kispadon hány gondolat termett?” Hogy ez valóban így volt-e, arra az étteremben már senki nem emlékszik… szóval a pad gyönyörű de hogy valójában kié is lehetett egykor, azt homály fedi. 🙂

+1 Rotary tanösvény

Végül de nem utolsó sorban hoztam egy olyan „padot”, ami az összes közül a legközelebb áll a természethez, hiszen inkább mondhatjuk farönknek, mint padnak, de funkcióját tekintve ugyanaz. Ha Szegeden az ember szeretne egy kicsit sétálni az erdőben és közben megcsodálná a Tiszát is, akkor van egy remek hely, ahol mindezt megteheti: a Rotary tanösvény, amely a Bertalan híd lábától indul és egészen a Maros torkolatig fel lehet sétálni, sőt még azon túl is. Gyönyörűen rendben tartott terület a Tisza árterében, tűzrakós résszel, játszótérrel, pihenővel. Nagyon kellemes hely, igazán megnyugtató. A farönk pedig, amely szintén személyes kedvencem, a legjobb hely arra, hogy gyönyörködjünk a vízben, szemben láthatjuk a FOKA Ökokikötő hajóit elsuhanni és élvezhetjük a természet hangjait. Érdemes kimenni oda egy kicsit töltődni.

A nagy rohanásban jó, ha az ember megáll néha egy kicsit és körbenéz, mi van körülötte és értékeli azt. Bármelyik padot is választjátok, nem fognak csalódást okozni!

A pados merengés és feltöltődés után pedig ha sétálnátok egy jót és szeretnétek többet megtudni Szegedről, akkor gyertek el valamelyik nyári élménysétánkra, melyek meghirdetett időpontjait az alábbi linken találjátok! https://elmenyseta.hu/program/

Élj át többet Szegedből!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin